Praktijk

Praktijklessen

Kies voor lessen van 60 min, 90 min, of langer.

Aan de hand van het praktijkboek (gratis) volg je de lessen in jouw tempo. Thuis kan je de komende les al voorbereiden.

Jouw vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart.

Ben je ver genoeg gevorderd dan wordt er een examendatum voor je vastgelegd. Dan is het nog een kwestie van de puntjes op de i en ga je op voor dat felbegeerde rijbewijs B.

Het praktijkexamen

Na het inleidend gesprek krijg je een ogentest (kenteken lezen op ± 25 meter afstand) en een paar vragen over de auto. Daarna gaat de rit van ± 35 min. beginnen. Na de rit volgt de uitslag met een nagesprek.Tijdens het praktijkexamen moet je laten zien dat jij je veilig en zelfstandig in het verkeer kan gedragen en krijg je een aantal opdrachten:

Zelfstandig een route rijden;de examinator maakt een keuze uit:
 • met navigatie rijden
 • naar een oriëntatiepunt rijden
 • a.d.h.v. route-opdrachten rijden
Bijzondere manoeuvre uitvoeren; de examinator maakt 2 keuzes uit:
 • omkeeropdracht
 • parkeeropdracht
 • stopopdracht
Situatiebevraging

Het beantwoorden van een of meer vragen over een bepaalde verkeerssituatie, rekening houdend met omgaan van het voertuig, veiligheid, doorstroming, sociaal (defensief)- en milieubewust rijgedrag.

Milieubewust rijden

Je moet in staat zijn om milieubewuste keuzes te maken en daarnaar te handelen.

Zelfreflectie

Formulier met stellingen over je eigen vaardigheden in het verkeer, deze lijst wordt voor het examen ingeleverd, na het examen wordt het door de examinator bekeken en besproken.

Rijden met automaat

Eén van de grootste verschillen tussen het rijden in een automaat en een gewone auto is dat je minder handelingen hoeft te verrichten. Geschikt voor iedereen, maar zeker voor mensen die moeite hebben met rijden in een schakelauto.  Door minder handelingen te hoeven doen, heb je meer tijd om je te focussen op het verkeer om je heen en dit komt je rijstijl ten goede.

Moeite hebben om te schakelen kan doordat je bijvoorbeeld moeite hebt met je aandacht te verdelen tussen de bediening en het verkeersinzichtelijk bezig zijn. Of misschien heb je een lichamelijke beperking waardoor je niet of lastig kan schakelen. Of …..wat voor reden dan ook, automaat biedt veel mensen de mogelijkheid om auto te rijden.

Helaas rust er nog een soort van taboe op het rijden met automaat, maar het is echter de toekomst. Vooral omdat elektrische auto’s en hybrides met automaat worden geleverd.

Als je examen doet in een automaat en je slaagt hiervoor dan krijg je een B-rijbewijs met code “78” hierbij vermeld. Dat betekent dat je alleen in een  automaat mag rijden en niet in een schakelauto.

Wil je alsnog in een schakelauto gaan rijden, dan zal je hiervoor opnieuw bij het CBR examen moeten  doen in een schakelauto.

Mocht je interesse hebben om automaat te gaan rijden, neem dan contact op met Dorine. Dan worden de mogelijkheden die voor jou van belang zijn besproken.

Automaat-rijlessen worden gegeven in een Mercedes C-klasse.

Onze lesauto's

Rijles en autisme / adhd

bannerautismePersonen met Autisme, ADHD of verwante problemen kunnen even capabel zijn als ieder ander om auto te rijden, maar door een iets andere informatieverwerking in de hersenen gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend.

Toch kan het mogelijk zijn, met de juiste begeleiding tijdens de rijlessen, het rijbewijs te halen.

Dorine heeft bij Spectrum Brabant en de Verkeersacademie haar erkende status behaald als rijinstructeur voor autisme en adhd.
Zo kan zij de leerlingen zo optimaal mogelijk van hun rijlessen laten profiteren.
Op de site www.rijles-en-autisme.nl vind je veel informatie over dit onderwerp.

Het beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, valt onder de ‘Regeling beginnende bestuurders’. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels.

Iedereen van 18 jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt is 5 jaar beginnend bestuurder. Dit geldt ook voor 17-jarigen die voor 6 juni 2012 hun rijbewijs B hebben gehaald. Voor 16-jarigen en 17-jarigen is de termijn 7 jaar nadat zij hun eerste rijbewijs hebben gehaald.

Heb je een beginnersrijbewijs en houdt de politie je staande voor een verkeersovertreding? Dan verlies je een punt. Krijg je binnen 5 of 7 jaar (als je je eerste rijbewijs voor je 18e hebt gehaald) 2 punten, dan meldt het Openbaar Ministerie dit aan het CBR. Het CBR kan het rijbewijs schorsen. Daarna moet je een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het CBR.

De regels voor beginnend bestuurders zijn aangescherpt. Vanaf 1 oktober 2014 wordt er na twee overtredingen al een onderzoek ingesteld. Voorheen had de beginnend bestuurder nog 3 kansen.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn beginnend bestuurders relatief vaak betrokken bij ongevallen.

Je kunt strafpunten krijgen als:

 • je gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer
 • je een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel in toegebracht
 • je bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 km.p/u
 • je op autosnelwegen meer dan 40 km p/u harder rijdt dan is toegestaan. Of op andere wegen meer dan 30 km p/u harder rijdt dan is toegestaan
 • je de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan

Het nieuwe rijden

 • Tips voor plezierig & efficiënt autorijden
  Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling. Voor benzineauto’s en auto’s die op LPG rijden bij maximaal 2500 toeren, voor dieselauto’s bij maximaal 2000 toeren.
 • Rijd zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnellling.
 • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.
  Zie je dat je snelheid moet minderen of moet stoppen voor een verkeerslicht, laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrijden.
 • Zet de motor ook af bij kortere stops. Zoals bij een openstaande brug,spoorwegovergang, in de file, wanneer je iemand afhaalt etc. Start je weer,doe dit dan zonder gas te geven.
 • Controleer maandelijks de bandenspanning.
 • Maak, indien mogelijk, gebruik van in-car apparatuur, zoals toerenteller, cruise control en boordcomputer.

Opfrislessen

Een tijdje niet gereden?
Moeite met inparkeren?
Durft u de snelweg niet meer op?

Dat is heel vervelend!  Maar op te lossen!

We bespreken eerst de situaties waar u moeite mee heeft.
Daarna gaan we stap voor stap aan de slag, om
U weer die dingen te laten doen waar u vroeger
geen problemen mee had, maar die nu wat
meer moeite kosten.

Dorine geeft u in een rustig tempo uitleg en begeleiding
bij het oppakken van die situaties, tot u het zelfstandig en
met zelfvertrouwen kan uitvoeren.

Als u overweegt een opfriscursus te volgen, neem de stap
en maak vrijblijvend een afspraak.