Tips bij laaghangende zon

De winterjas kan in de kast en je zonnebril mag weer tevoorschijn komen, want het is lente! Dat is natuurlijk allemaal heel fijn, maar autorijden met een laagstaande zon is minder prettig. Daarom wat tips om veilig te rijden met een laagstaande zon.

Zonnebril op
Leg altijd een zonnebril in de auto. De zon kan uit het niets doorbreken en dan is het handig als je een zonnebril in je handschoenenkastje hebt liggen. Wil je echt een goede bril? Koop er dan een met gepolariseerde glazen. Dat filtert het licht en houdt schitteringen van de zon tegen.

Houd je ruiten schoon
Vuile ruiten belemmeren je zicht en een laagstaande zon maakt dat nog erger. Krassen en vuile plekken vallen meer op. De oplossing: schoonmaken. Dat geldt natuurlijk voor zowel de buiten- als de binnenkant!

Rij rustig aan…
Pas je snelheid aan als je last hebt van een laagstaande zon. Zo kun je beter reageren op plotselinge situaties. Ook zie je minder in je spiegels, dus kijk goed over je schouder voordat je van baan wisselt.

Getinte ruiten
Getinte ruiten beschermen ook een beetje tegen de zon. In Nederland zijn er wel strenge regels aangebonden. De lichtdoorlatendheid moet van de voorruit en de voorste zijruiten minimaal 55% zijn. De achterruit mag wel wat meer worden verduisterd.

Zonneklep
Als je geen zonnebril of getinte ruiten hebt kun je altijd je zonneklep gebruiken. Deze kan je meestal zowel naar beneden doen als ook naar de zijkant (linkerraam).