Praktijk

Praktijklessen

Kies voor lessen van 60 min, 90 min, of langer.

Aan de hand van het praktijkboek (gratis) volg je de lessen in jouw tempo. Thuis kan je de komende les al voorbereiden.

Jouw vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart.

Ben je ver genoeg gevorderd dan wordt er een examendatum voor je vastgelegd. Dan is het nog een kwestie van de puntjes op de i en ga je op voor dat felbegeerde rijbewijs B.

Het praktijkexamen

Na het inleidend gesprek krijg je een ogentest (kenteken lezen op ± 25 meter afstand) en een paar vragen over de auto. Daarna gaat de rit van ± 35 min. beginnen. Na de rit volgt de uitslag met een nagesprek.

Tijdens het praktijkexamen moet je laten zien dat jij je veilig en zelfstandig in het verkeer kan gedragen en krijg je een aantal opdrachten.

Zelfstandig route rijden: Een deel van het examen rijd je op navigatie, wat ca. 10 minuten duurt. In geval het navigatiesysteem niet zou werken wordt een clusteropdracht gegeven, zodat je aan de hand van een paar aanwijzingen een bepaalde route kunt volgen.  Het doel is niet het bereiken van de locatie, maar navigatie is een middel om te laten zien dat je zelf verantwoorde keuzes kan maken in het verkeer!

Zelfstandig bijzondere verrichtingen uitvoeren: Je voert 2 bijzondere verrichtingen uit tijdens je examen, de examinator kiest uit:    Omkeeropdracht (halve draai of 3 keer steken)   Parkeeropdracht (vooruit of achteruit parkeren in een haaks of schuin vak, file parkeren vooruit of file parkeren achteruit.    Recht achteruit rijden langs de rechterzijde van de weg (± 20 meter)  Bocht achteruit rijden bij een kruispunt   Hellingproef met voetrem of parkeerrem

Milieubewust rijden:  voor een beter milieu én voor je eigen portemonnee is het belangrijk dat bestuurders milieubewust autorijden (volgens de principes van het nieuwe rijden). In het rijexamen wordt daarom onder meer aandacht besteed aan bv de bandenspanning, het juiste moment van schakelen en remmen, motor uitschakelen bij lange stop, ed.

Zelfreflectie:  Thuis vul je alvast een zelfreflectieformulier in. Op dit formulier staan stellingen over omgaan met je voertuig, veiligheid, doorstroming, sociaal rijgedrag en milieu. Je geeft jezelf voor deze onderwerpen een cijfer tussen 1 en 10.  Dit formulier geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas na de examenuitslag en bespreekt dit samen met jou. Zo krijg je een beeld van je sterke – en verbeterpunten in het verkeer. Daardoor weet je waar jij in het verkeer nog risico’s loopt en waar je eventueel nog aan moet werken.

 

Tussen Tijdse Toets: Vragen over een verkeerssituatie:  Alleen bij een Tussen Tijdse Toets kan je enkele vragen krijgen over een verkeerssituatie om na te gaan hoe je die situatie hebt aangepakt. Deze vragen hebben betrekking op: omgaan met het voertuig, veiligheid, doorstroming van het verkeer, sociaal rijgedrag en milieubewust rijgedrag.

 

Rijden met automaat

Eén van de grootste verschillen tussen het rijden in een automaat en een gewone auto is dat je minder handelingen hoeft te verrichten. Geschikt voor iedereen, maar zeker voor mensen die moeite hebben met rijden in een schakelauto.  Door minder handelingen te hoeven doen, heb je meer tijd om je te focussen op het verkeer om je heen en dit komt je rijstijl ten goede.

Moeite hebben om te schakelen kan doordat je bijvoorbeeld moeite hebt met je aandacht te verdelen tussen de bediening en het verkeersinzichtelijk bezig zijn. Of misschien heb je een lichamelijke beperking waardoor je niet of lastig kan schakelen. Of …..wat voor reden dan ook, automaat biedt veel mensen de mogelijkheid om auto te rijden.

Helaas rust er nog een soort van taboe op het rijden met automaat, maar het is echter de toekomst. Vooral omdat elektrische auto’s en hybrides met automaat worden geleverd.

Als je examen doet in een automaat en je slaagt hiervoor dan krijg je een B-rijbewijs met code “78” hierbij vermeld. Dat betekent dat je alleen in een  automaat mag rijden en niet in een schakelauto.

Wil je alsnog in een schakelauto gaan rijden, dan zal je hiervoor opnieuw bij het CBR examen moeten  doen in een schakelauto.

Mocht je interesse hebben om automaat te gaan rijden, neem dan contact op met Dorine. Dan worden de mogelijkheden die voor jou van belang zijn besproken.

Automaat-rijlessen worden gegeven in een Volkswagen Golf 7.

Rijles en autisme / adhd

bannerautismePersonen met Autisme, ADHD of verwante problemen kunnen even capabel zijn als ieder ander om auto te rijden, maar door een iets andere informatieverwerking in de hersenen gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend.

Toch kan het mogelijk zijn, met de juiste begeleiding tijdens de rijlessen, het rijbewijs te halen.

Dorine heeft bij Spectrum Brabant en de Verkeersacademie haar erkende status behaald als rijinstructeur voor autisme en adhd.
Zo kan zij de leerlingen zo optimaal mogelijk van hun rijlessen laten profiteren.
Op de site www.rijles-en-autisme.nl vind je veel informatie over dit onderwerp.

Het beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, valt onder de ‘Regeling beginnende bestuurders’. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels.

Iedereen van 18 jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt is 5 jaar beginnend bestuurder. Dit geldt ook voor 17-jarigen die voor 6 juni 2012 hun rijbewijs B hebben gehaald. Voor 16-jarigen en 17-jarigen is de termijn 7 jaar nadat zij hun eerste rijbewijs hebben gehaald.

Heb je een beginnersrijbewijs en houdt de politie je staande voor een verkeersovertreding? Dan verlies je een punt. Krijg je binnen 5 of 7 jaar (als je je eerste rijbewijs voor je 18e hebt gehaald) 2 punten, dan meldt het Openbaar Ministerie dit aan het CBR. Het CBR kan het rijbewijs schorsen. Daarna moet je een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het CBR.

De regels voor beginnend bestuurders zijn aangescherpt. Vanaf 1 oktober 2014 wordt er na twee overtredingen al een onderzoek ingesteld. Voorheen had de beginnend bestuurder nog 3 kansen.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn beginnend bestuurders relatief vaak betrokken bij ongevallen.

Je kunt strafpunten krijgen als:

  • je gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer
  • je een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel in toegebracht
  • je bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 km.p/u
  • je op autosnelwegen meer dan 40 km p/u harder rijdt dan is toegestaan. Of op andere wegen meer dan 30 km p/u harder rijdt dan is toegestaan
  • je de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan

PROEFLES, je eerste kennismaking...

Iets voor de eerste keer doen is altijd spannend. Kan je je eerste schooldag nog herinneren? Of het eerste etentje bij de ouders van je vriend of vriendin? Alles is nieuw, je kent nog niemand en je hebt geen idee wat je ervan moet verwachten. Zal het leuk worden? Of juist eng? En hoe moet je je eigenlijk gedragen? Bij een eerste rijles is natuurlijk ook alles nieuw. Misschien heb je al wel een keertje stiekem bij je pa of ma achter het stuur mogen zitten. Maar waarschijnlijk wordt dit de allereerste keer dat je echt zelf die auto mag laten voortbewegen. Dat is toch net iets anders dan die botsautootjes op de kermis. Maar wat kan je van je eerste rijles verwachten? Hier wat handige tips!

Je mag meteen al achter het stuur gaan zitten en de auto gaan besturen. Bang dat er iets fout gaat? Geen zorgen! Dorine heeft zelf ook haar voeten op de pedalen, waarmee zij de controle over de auto houdt. Dat is het fijne aan een rijlesauto; je zit er niet alleen voor. Wees dus vooral niet bang dat er iets kan gebeuren. Dorine zit namelijk elke dag met onervaren bestuurders in de auto. Zij weet hoe het moet!

Uiteraard hoef je niet meteen alles te kunnen tijdens je eerste les. Je begint met sturen en we kijken wel hoe ver we al met de koppeling, gas en remmen kunnen oefenen. Pas na een paar lessen zal je zelfstandig in je spiegels leren kijken en gaan we de lessen opbouwen naar steeds meer zelfstandigheid.

Wees vooral niet te zenuwachtig en wil vooral niet alles in één keer perfect kunnen. Bij autorijden gaat het om veel oefenen. Schroom dus niet om vragen aan Dorine te stellen als je iets niet snapt. Want, hoe leuker je de lessen vindt, hoe beter het autorijden zal gaan!

De proefles krijg je gratis van Dorine als je je inschrijft na de eerste kennismaking met elkaar en hebt bepaalt dat je de rijlessen bij haar wilt voortzetten.

Opfrislessen

Een tijdje niet gereden?
Moeite met inparkeren?
Durft u de snelweg niet meer op?

Dat is heel vervelend!  Maar op te lossen!

We bespreken eerst de situaties waar u moeite mee heeft.
Daarna gaan we stap voor stap aan de slag, om
U weer die dingen te laten doen waar u vroeger
geen problemen mee had, maar die nu wat
meer moeite kosten.

Dorine geeft u in een rustig tempo uitleg en begeleiding
bij het oppakken van die situaties, tot u het zelfstandig en
met zelfvertrouwen kan uitvoeren.

Als u overweegt een opfriscursus te volgen, neem de stap
en maak vrijblijvend een afspraak.