Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meest gestelde vragen. Zie je je vraag er niet tussen staan? Neem dan contact op!

Nee, dit kost je niets. Je bent welkom bij Autorijschool Dorine van der Willik.

Met de beginlessen is 1 uur of 1,5 uur lang genoeg.

Ga je de vervolglessen in de examenplaats Spijkenisse rijden, dan worden het lessen van 2 of 3 uur.

Alle tarieven van de rijlessen, examens, enz. staan op deze pagina: Prijzen
Mocht je hier nog vragen over hebben, neem dan contact op met Dorine.

Veel mensen met een rijbewijs willen hierover advies. Rijangst is een veel voorkomend probleem. Misschien heb je moeite met invoegen op de snelweg, inparkeren, de hellingproef, enz..

Met een (opfris)cursus  kan Dorine je helpen om weer met plezier veilig de weg op te gaan. Neem vrijblijvend contact op met Dorine.

Zowel de verschillende brancheorganisaties als het CBR gaan er van uit dat iemand van 18 jaar ongeveer 45 rijlessen nodig heeft. Dat is een gemiddelde.

Het kan zijn dat je vlot de informatie verwerkt en al heel snel zelfstandig je verkeerstaken uitvoert, dan heb je natuurlijk minder lessen nodig dan iemand die het moeilijk vindt om met de bediening van de auto om te gaan, of verkeersinzichtelijk veel meer tijd nodig heeft.

Het slagingspercentage is te vinden op de website rijschoolgegevens.nl

Dit kan je doen via de website cbr.nl, hier vind je alle informatie over het theorie-examen. Je kan je on-line aanmelden. Je hebt je DigiD code nodig als je een reservering wilt doen.

(Als je via een andere site dan het CBR het theorie-examen boekt ben je meer geld kwijt!! Check goed of je de juiste site hebt: www.cbr.nl. )

De rijschool kan ook het examen voor je reserveren en ziet dit als service en zal hier geen extra kosten voor in rekening brengen. Je betaalt dus hetzelfde als bij het CBR. De kosten van een theorie-examen kan je vinden op de pagina Wat kost het?, of op de site van het CBR.

Wijzigen/annuleren van je reservering: Binnen 7 dagen voor de examendatum kun je de afspraak vervroegen als hier beschikbare data voor zijn. Meer dan 7 dagen voor de examendatum kun je het examen ook nog verzetten naar een later tijdstip. Annuleren kan niet. Restitutie kan onder bepaalde voorwaarden.

Dit wordt door de rijschool gedaan. Doordat Dorine het beste kan bepalen of je voldoende rijvaardig bent, bepaalt zij wanneer je praktijkexamen gaat doen.

Uiteraard in overleg met jou, zodat de datum die gekozen wordt in beide agenda’s passen.

De Tussen Tijdse Toets lijkt heel veel op een “echt” praktijkexamen en kan je doen op ongeveer ¾ van je rijopleiding.  Deze toets is handig als je:

  • Alvast wilt wennen aan de examensituatie
  • Je tips wilt van een CBR-examinator
  • Je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen wilt verdienen voor je ‘echte examen’.

Uiteraard moet je dan wel al je theorie-examen hebben gehaald!

De examinator van het CBR toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let o.a. op:

beheersing van de auto, kijkgedrag en of je goed voorrang verleent. Ook op inhalen, invoegen / uitvoegen wordt gelet. Het rijden op kruispunten en rotondes wordt uiteraard ook beoordeeld en je doet een paar bijzondere verrichtingen.

Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen voordat je op je praktijkexamen gaat.

Vrijstelling: je kunt vrijstelling verdienen voor je bijzondere verrichtingen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst op je praktijkexamen. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende examen. Slaag je onverhoopt niet, dan moet je deze verrichtingen op het herexamen wel weer doen.

Door 2todrive mag je vanaf je 16,5 jaar al rijlessen en vanaf je 17e verjaardag praktijkexamen doen.

Tot je 18e verjaardag mag je rijden onder begeleiding van een coach. Wil je meer hierover weten, kijk dan op de pagina 2toDrive.